Nghiên cứu sinh Đào Duy Hà bảo vệ luận án tiến sĩ
NHỮNG ĐÓNG GÓP MỚI CỦA LUẬN ÁN
Đề tài luận án: Các yếu tố ảnh hưởng đến năng lực cạnh tranh của ngành công nghiệp chế biến sữa Việt Nam
Chuyên ngành: Kinh tế phát triển Mã số: 9310105
Nghiên cứu sinh: Đào Duy Hà Mã NCS: NCS38.014PT
Người hướng dẫn: PGS.TS Bùi Đức Tuân
Cơ sở đào tạo: Trường Đại học Kinh tế Quốc dân
Những đóng góp mới về mặt học thuật, lý luận
Thứ nhất, luận án đã làm rõ hơn nội hàm về năng lực cạnh tranh (NLCT) của ngành công nghiệp chế biến (CNCB) sữa. Theo đó, NLCT của ngành CNCB sữa được thể hiện và đánh giá thông qua khả năng chống chọi và phát triển của ngành không chỉ ở thị trường nội địa mà còn cả ở thị trường quốc tế. Tuy nhiên, khả năng đó cần dựa trên cơ sở đạt được hiệu quả sản xuất và kinh doanh của các doanh nghiệp trong ngành.
Thứ hai, luận án đã hoàn thiện bộ tiêu chí, chỉ tiêu và phương pháp đo lường NLCT áp dụng với ngành CNCB sữa. Phương pháp này quy đổi các chỉ tiêu thông qua phép biến đổi Z và tổng hợp thành một giá trị duy nhất, cho phép so sánh và đánh giá NLCT ngành CNCB sữa giữa các quốc gia với nhau.
Thứ ba, luận án đã kiểm định và xác nhận một số yếu tố có ảnh hưởng đến NLCT ngành CNCB sữa Việt Nam trong ngắn hạn và dài hạn, góp phần củng cố mô hình phân tích (Kim cương của Michael Porter).
Những phát hiện, đề xuất mới rút ra được từ kết quả nghiên cứu của luận án
Thứ nhất, luận án chứng minh tiềm năng phát triển của ngành CNCB sữa Việt Nam còn lớn. Tuy nhiên, sức ép cạnh tranh trên cả thị trường nội địa và quốc tế có xu hướng ngày càng cao.
Thứ hai, luận án phát hiện NLCT của ngành CNCB sữa Việt Nam tương đối cao so với các quốc gia khác trên thế giới, xếp thứ 30/87 quốc gia được xếp hạng. Trong đó, các chỉ tiêu kinh tế thể hiện khá tốt nhưng đang có xu hướng giảm dần, trong khi các chỉ tiêu ở khía cạnh thương mại thì còn hạn chế nhưng đang dần được cải thiện.
Thứ ba, luận án phát hiện quy mô đàn bò, tỷ giá hối đoái và chính sách là các nhân tố tác động thuận chiều và hỗ trợ nâng cao NLCT của ngành; giá sữa nguyên liệu tuy có tác động ngược chiều nhưng có vai trò thúc đẩy NLCT; quy mô cầu có tác động tích cực trong ngắn hạn nhưng tiêu cực trong dài hạn; trong khi độ mở thương mại thì ngược lại. Bên cạnh đó, khả năng tiếp cận nguồn vốn, năng suất sữa nguyên liệu, thị hiếu của người tiêu dùng, điều kiện khí hậu, v.v. cũng là những yếu tố bất lợi đối với NLCT của ngành CNCB sữa Việt Nam.
Thứ tư, nhằm nâng cao NLCT của ngành CNCB sữa, luận án đã nêu ra các hàm ý chính sách về thích ứng với tình hình và biến động của thị trường, cải thiện trực tiếp các chỉ tiêu đo lường NLCT, và thúc đẩy các yếu tố ảnh hưởng đến NLCT. Luận án cũng đã đề xuất một số kiến nghị với Chính phủ, các Bộ, Ban, Ngành và Hiệp hội sữa Việt Nam như hoàn thiện các quy định đảm bảo chất lượng sản phẩm, nâng cao năng lực quản lý, hỗ trợ tổ chức xúc tiến thương mại, nâng cao công tác dự báo, tăng cường vai trò giám sát thị trường, hỗ trợ giải quyết các tranh chấp thương mại, v.v.
-------------------------------------------------
NEW CONTRIBUTIONS OF THE THESIS
Thesis topic: Factors affecting the competitiveness of Vietnam's dairy processing industry
Specialization: Development Economics Code: 9310105
PhD Candidate: Dao Duy Ha PhD Id: NCS38.014PT
Instructor: Assoc. Prof. Dr. Bui Duc Tuan
Educational institution: National Economics University
New contributions in terms of academics and theories
Firstly, the thesis has clarified the connotation of the competitiveness of the dairy processing industry. Accordingly, the performance of the dairy industry is shown and evaluated through the resilience and development of the industry not only in the domestic market but also in the international market. However, that ability needs to be based on achieving production and business efficiency of enterprises in the industry.
Secondly, the thesis has completed a set of criteria, targets and methods of measuring renewable energy applied to the dairy industry. This method converts the indicators through Z transformation and synthesizes them into a single value, allowing comparison and evaluation of the renewable energy of the dairy industry between countries.
Thirdly, the thesis has examined and confirmed a number of factors that affect the performance of Vietnam's dairy industry in the short and long term, contributing to strengthening the analytical model (Michael Porter's Diamond).
New findings and proposals drawn from the research results of the thesis
Firstly, the thesis proves that the development potential of Vietnam's dairy industry is still large. However, competitive pressure on both domestic and international markets tends to be increasing.
Secondly, the thesis found that the renewable energy of Vietnam's dairy industry is relatively high compared to other countries in the world, ranking 30th out of 87 countries ranked. In particular, economic indicators are performing quite well but are gradually decreasing, while indicators in the trade aspect are still limited but gradually improving.
Thirdly, the thesis finds that the size of the herd, exchange rate and policies are factors that have a positive impact and support the improvement of the industry's renewable energy; the price of raw milk, although it has the opposite impact, has a role in promoting renewable energy; the scale of demand has a positive impact in the short term but is negative in the long term; while the opening of trade is the opposite again. In addition, access to capital, raw milk yield, consumer tastes, climatic conditions, etc. are also unfavorable factors for the renewable energy of Vietnam's dairy industry.
Fourthly, in order to improve the environmental performance of the dairy industry, the thesis has raised policy implications on adapting to the situation and fluctuations of the market, directly improving the indicators of renewable energy measurement, and promoting factors affecting environmental protection. The thesis has also proposed a number of recommendations to the Government, ministries, departments, sectors and the Vietnam Dairy Association such as completing regulations on product quality assurance, improving management capacity, supporting trade promotion organizations, improving forecasting, strengthening the role of market supervision, etc assistance in resolving commercial disputes, etc.